Terrarium kelimesi Latince terra (toprak) ve -arium, aquarium kelimesinin türetilmesinden oluşmuştur. Anlam olarak ise cam fanus, kavanoz gibi objelerde habitatın taklit edildiği doğal ortamlardır. Her ne kadar dekoratif olarak çok çekici olsalar da bunları bir ekosistem olarak görmek daha doğru olacaktır.
Terrariumlar günümüzde yeni popülerleşmiş olsa da tarihçesi 19.yy İngiltere’sine dayanmaktadır. İlk terrarium örnekleri, Dr. Nathaniel Ward tarafından 1830 yılında tesadüfen kavanozun dibinde kalan topraklarda sağlıklı bitkilerin yaşabildiğini gördüğü zaman yapılmıştır. Dönemin endüstri kenti olan Londra'da hava kirliliğinden dolayı bitki yetişememesinden dolayı bu buluş, botanik tutkunu Ward için şüphesiz çok sevindirici olmuştur.
Bu kadar ansiklopedik bilgiden sonra gelelim terrarium yapımına. İlk olarak nasıl bir terrarium istediğimize karar vermek gerekiyor. Terrariumunuz açık veya kapalı olabileceği gibi içerisinde sadece bitki yetiştirmek dışında solucan vb de besleyebilirsiniz.
Kullanıcak malzemeler:
Nasıl bir terrarium istediğimize ve kullanacağımız malzemelere karar verdikten sonra sıra terrariumu yapmaya geldi. Burada önemli olan tamamen hayal gücümüz… Öncelikle kullanacağınız kabı yıkamalı ve iyice kurulamalısınız. Kabın en alt kısmına nemi çekmesi için çakıl taşları koymalısınız . Çakıl taşlarının üzerine daha küçük ebatlarda mangal kömürü parçalayın, bu terrrariumunuzdaki bitkilerde ve toprakta küf ve mantar oluşumunu engelleyecektir. En üste ise kullanacağınız toprak yada torfu yerleştirin.
Son aşamada ise terrariumunuz için seçtiğiniz bitkileri köklerine zarar vermenden saksılarından çıkarıp terrariumunuz içine yerleştirmeniz gerekiyor. Artık bitkilerinizi de yerleştirdiğinize göre sıra süslemede, bunun için kurutulmuş küçük meyva parçaları, minyatür oyuncaklar kullanabilirsiniz.
Eğer bu kadar vaktiniz yok ise sizin için tasarladığımız terrariumlarımızdan birisini seçebilirsiniz. Masamızdaki küçük bir ekosisteme hepimizin ihtiyacı var.
Yeşiliniz bol olsun…