Tüm İlçelere Aynı Gün Teslimat Sağlıyoruz

Saksı Çiçeğinin Anlamı

Saksı çiçekleri son yılların trend hobi ve hediyelik objeleri olarak öne çıkıyor. Pencere önünü  ve balkonları süsleyen saksı çiçekleri kokulu ve renkli özellikleriyle ortama başka bir hava katıyorlar. Birbirinden farklı renklerde ve özelliklerde saksı çiçekleri balkon çiçekleri bulunuyor. Bunlar arasında ithal saksı çiçekleri ve oda saksı çiçekleri de yer alıyor. Çiçekler doğal olarak canlı oldukları için saksı çiçekleri bakımı önem kazanıyor. Bu yazımızda saksı çiçekleri anlamları ve saksı çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Saksı Çiçekleri Nelerdir?

Genel olarak saksılarda yetiştirilen çiçeklere saksı çiçekleri denilmektedir. Genellikle iç mekanlarda ve balkonlarda yetiştirilmektedir. Türleri, bakımları, ömürleri  açısından saksı çiçekleri türleri farklılık gösteriyor. Saksı çiçekleriyle salon bitkilerini karıştırmamak gerekiyor. 

Saksı çiçekleri kısa ve uzun ömürlü olmalarının yanı sıra genellikle göze hoş gelen çiçekler açmaktadır. Salon bitkileri ise, sarmaşık, deve tabanı, şeflera gibi çiçeksiz yeşil bitkileri olarak kendini gösterir.

Saksı Çiçekleri Anlamları

Saksı çiçekleri hoş kokuları, görüntüleri, renkleri , verdikleri huzurun yanı sıra anlamları ve verdikleri mesajlarla da öne çıkmaktadır. Çiçeklerin de kendilerine özgü karakterleri ve dilleri bulunuyor. Verdikleri mesajlarla öne çıkan saksı çiçekleri ve anlamları şöyle sıralayabiliriz:

  • Beyaz gül; saflık, masumluk
  • Sarı gül; nefret, kin
  • Kırmızı gül; aşk, sevgi
  • Pembe gül; gönlüm sende
  • Kırmızı karanfil; sevgi
  • Beyaz karanfil masumluk
  • Pembe karanfil; içtenlik
  • Beyaz lale; saflık, temizlik
  • Kırmızı lale; seni seviyorum, aşk
  • Pembe lale; anlayış, hoşgörü
  • Sarı lale; gerginlik
  • Nilüfer; mutluluk
  • Papatya; bolluk, sıhhat
  • Menekşe; alçak gönüllü
  • Orkide; asalet, zarafet

Saksı Çiçekleri Nasıl Bakılır?

Belirli aralıklarla su vermek saksı çiçekleri ve bakımı için yeterli değildir. Hatta yanlış bir uygulamadır. Evinizde yetiştirdiğiniz saksı çiçekleri uzun ömürlü olmalarını istiyorsanız bakımlarını çok iyi yapmalısınız. Genel olarak pratik ortak bakım önerilerini şöyle sıralayabiliriz;

  1. Toprağı sürekli nemli tutun.
  2. Çiçekli bitkileri toprak üzerinden, yapraklı olanları püskürtme yöntemiyle bitki üzerinden yapmalısınız.
  3. İlkbahar-Sonbahar mevsimleri arasında vitamin ve gübre takviyesi yapmalısınız.
  4. Direk güneş ışığından uzak tutun. Çiçeğin bulunduğu ortamın ısısı Yazın 16-27, kışın 11-12 derece aralığı olmalıdır.
  5. Saksı değişimini İlkbaharın ortalarında yapmalısınız. Saksı değişimiyle birlikte toprağı da değiştirmelisiniz.

Saksı Çiçekleri Nasıl Sulanır?

  • Saksı çiçeklerine verilecek su dinlendirilmiş olmalıdır. En azından 10-15 dakika dinlendirin. Asla saksının altından su vermeyin. Ayrıca saksının alt gözeneklerinin açık olduğundan emin olmalısınız.
  • Çiçeğinizi sulamadan önce toprağı kontrol edin. Parmağınızı toprağa 2 cm kadar batırın. Toprak kuruysa sulayabilirsiniz. Sulamayı üstten toprağa hafifçe dökerek yapıyorsunuz. Devamlı aynı ölçüde vermeye dikkat edin. Saksının altında toplanan suyu dökün.
  • Çiçekli bitkinizi sularken çiçeklerin ıslanmamasına dikkat etmelisiniz.  Yapraklı bitkinizi püskürtme yöntemiyle sulayabilirsiniz. Sulama yaparken sürekli aynı yerden suyu vermeyin. Toprağın her tarafından su emecek şekilde suyu verin. Kuru taraf kalmamasına dikkat edin.
  • Sulamayı sabahın erken saatlerinde yapmalısınız. Sabahın erken saatlerinde güneş etkisini hissettirmediğinden buharlaşma olmaz ve toprak daha çok suyu çeker.
  • Saksıya döktüğünüz su asla soğuk olmamalıdır.

Saksı Çiçekleri Ne Zaman Sulanır?

Bütün canlıların olduğu gibi saksı çiçeklerinin de yaşamlarını sürdürebilmeleri için suya ihtiyacı bulunuyor. Çiçeğe su verirken zamanını ve ölçüsünü iyi ayarlamanız gerekiyor. Bazı çiçekler çok su isterken bazıları da suya pek ihtiyaç duymazlar.

Çiçek sulamanın standart bir zaman dilimi bulunmuyor. Bazı bitkilerde toprağın ıslaklığı gidince, bazılarında da ıslaklıkla birlikte nemin gitmesiyle sulama zamanı gelmiş demektir. Sulama zamanını;

  • Toprağın su tutma/tutmama özelliği,
  • Bitkinin büyüme gelişme dönemindeki su kullanma ve terleme ihtiyacı,
  • Havanın kurutuculuk özelliği
  • Mevsimler gibi faktörler belirlemektedir.

Saksı Çiçeklerin Canlı Kalması İçin Ne Yapmalı?

Güneş ışığı ve su bütün saksı çiçekleri için hayati önem taşıyor. Bazı çiçekler güneş ışığını severken bazıları da gölge ortamı seviyor. Evde yetiştirmeye karar vermeden önce saksı çiçekleri ve özellikleri bilinmesinde fayda bulunuyor. Çiçeğiniz canlı görünsün diye bol su vermek ona faydadan ziyade zarar verecektir. 

Canlı görünmeleri için saksı çiçekleri uzun süre susuz ve güneş ışığına maruz bırakmayın. Direk güneş ışığından uzak 1-1.5 saat güneş ışığı alabilecek gölge bir yere yerleştirmelisiniz.  Toprağını sürekli kontrol edip, nemli olmasına dikkat etmelisiniz.

Çiçeğinizi İlkbahar başından Sonbahar sonuna kadar vitamin takviyesi yapmayı unutmayın. Ayrıca ilkbaharda gübre takviyesi yapmalısınız. 

Saksı Çiçekleri Ne Zaman Ekilir?

Saksı çiçeklerinin ekim zamanı en çok merak edilen konulardan biridir. Farklı mevsimlerde ve aylarda ekilen yıllık ve 4 mevsim açan saksı çiçekleri türleri bulunuyor.

Ocak ayında; karanfil, hercai menekşe, unutma beni, begonya, cam güzeli, şebboy, küpe çiçeği gibi gölgeli alanları seven çiçekler,

Şubat ayında; küstüm çiçeği, şebboy, menekşe, mini gül, buz çiçeği,

Mart ayında; Fulya, nergis, sümbül, kadife çiçeği, çan çiçeği, papatya, lavanta gibi güneşi bol seven çiçekler,

Nisan ayında; Papatya, ıtırşahi, petunya, mine, ateş çiçeği, begonya, karanfil, şeflera, gündüz sefası,

Mayıs ayında; inci çiçeği ekilir.

Saksı Çiçekleri Neden Sineklenir?

İç ve dış mekanlarda farklı hava oluşturan saksı çiçekleri bazı durumlarda istenmeyen sonuçlara da yol açabiliyor. Çiçeklerde ve bitki toprağında görülen sinekler can sıkabiliyor. Çiçeklerinin sineklendiğini gören kişiler de saksı çiçekleri nasıl sineklenir araştırması içine giriyorlar.

Saksı çiçeklerinin sineklenmesinin birkaç nedeni bulunuyor. İlk nedeni çiçeği çok sulamanızdır. Gereğinden fazla suladığınız zaman oluşan nemin etkisiyle bitkilerde küçük sinekler için cazip bir ortam oluşturmuş oluyorsunuz.

Sineklenmenin bir değer nedeni de saksıda kullanılan toprağın kalitesiz olmasıdır. iyice elenmemiş ve kontrol edilmemiş toprak sulandığı zaman sinek ve böcek larvaları hayata geçmektedir. Bu nedenle saksınızda sineklenme olmamasını istiyorsanız kullandığınız toprağın iyi olmasına dikkat etmelisiniz. 

Saksı çiçeğiniz sineklendiyse bundan kurtulmanın farklı yöntemleri bulunuyor. En çok kullanılan toz tarçın yöntemi sinekleri tamamen yok etmiyor. Sigara izmariti en etkili yöntem olarak öne çıkıyor. Sigara izmaritini toprağa gömün. Bir süre sonra sinekler toprağı ve çiçeği terk edecektir. Çiçeğiniz sineklerden kurtulduktan sonra izmariti çıkarıp, atabilirsiniz.

Canlı WhatsApp Hattı
+90 533 120 37 58
Bize Yazın
info@bucicek.com