Günümüzün moda çiçeği, özellikle son birkaç yıldır popüler olan bir çiçek succulent. Nereye baksanız, hangi çiçekçiye girseniz, birbirinden farklı birçok tasarımlarda kullanıldığını görebilirsiniz. Bazen bir terraiumda, bazen şık bir saksı içinde birbirinden farklı türlerini görmeniz mümkün. Peki bu succulent nedir, nereden gelmiştir, anneannemizin evini süsleyen kırk yıllık kaktüsten farkı var mıdır, ve nasıl bakılır?
Succulent kelimesi aslına meyve ve sebzeyi tanımlarken etli, sulu anlamında kullanılan İngilizce bir sıfattır. Botanikte ise etli sulu bitkilerin genel adı olarak kullanılır. Kaktüs ise succulenttin bir çeşididir. (Succulent, gövde veya yapraklarındaki özel etli dokularda su tutma, biriktirme yeteneği olan bitki anlamındadır.) Ancak tüm succulent bitkiler kaktüs değildir. Kaktüs dışı olanlara genellikle "Diğer Succulentler" denir.
Kaktüsler, Succulentlerin bir alt koludur. Farklı olarak nitelenmelerinin sebebi, Kaktüslerin Areol denen özel bir organlarıdır. Areol, evrim sürecinde uyum sağlayabilmek amacıyla gerilemiş olan dal ve yaprak kompleksidir. Kaktüslerin büyüme, yan dal verme ve çiçek açma işlemleri yalnızca areollerden olur. Aerol, yastık gibi tüylü küçük bölümden çıkan dikenler, çiçekler ve yeni kollardır.
Kaktüs ve succulentlerin de tüm bitkiler gibi yaşamak için sanılanın aksine suya ihtiyaçları vardır ve bu nedenle sadece çöllerde yaşamazlar. Tüm kaktüsler Amerika kıtalarının (kuzey ve güney) endemik bitkileridir. Diğer Succulentler ise bütün kıtalarda yaygın olarak bulunurlar.
İnsanlar genelde kaktüse bakamadıklarında ve çürüttüklerinden şikayet ederler. Aslında diğer bitkilere göre bakımı en kolay olanlar, bazı istisnalarıyla kaktüsler ve diğer sukkulentlerdir
Işık : Kaktüs ve diğer succulentlerin büyük bir kısmının bol gün ışığına ihtiyacı vardır.En uygun yer bol güneş alan yerlerdir. Bu bitkileri pencereden uzak yerlere koymayın. En iyi yer pencere önü veya balkonlardır. Ancak yaz sıcaklarında öğleyin direkt güneş ışığından korumak gerekmektedir.
Isı : Kaktüsler ve diğer succulentler sıcak sever. Yazın ısının 40 dereceyi geçmemesine dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklıklarda büyüme durur, hatta 50 dereceden sonra bitkiler ısı şokuna girebilirler. Kaktüslerin büyük çoğunluğu sulamamak şartıyla kışın soğuğa dayanıklıdır.
Toprak: Her ne kadar herkesin bir toprak formülü olsa da çiçek toprağı ve kalın kum karışımı veya torf-pomza karışımı kullanılabilir. Önemli olan toprağın çok geçirgen olmasıdır. Hazırladığınız çaydan artan suyu bir yerde biriktirip bekletiğiniz zaman sertliği bir miktar azalmış olacaktır.
Hava : Succulent bitkiler doğadaki ortamlarında uzun süreli nemli havaya alışmamışlardır. En kötüsü de hem nemli hem de havasız bir ortamdır. Don olasılığı kalmayınca (İlkbahar-Yaz-Sonbahar) kaktüsler için en güzel yer balkondur. Kapalı yerdeki bitkilerinizi ılık havalarda bolca havalandırılmalıdır.
Ne Zaman Sulamalı :
1.“Sulasam mı sulamasam mı” dediğiniz zaman sulamayın.
2.Soğuk ve güneşsiz havalarda sulamayın.
3.Suladığınızda bol su verin.
4.Toprağın sadece üstü değil içi de kuruysa sulayın.
5.Saksının altında tabak varsa sulamadan en çok yarım saat sonra tabağı boşaltın.
Saksılama : En iyi saksılama zamanı bitkinin istirahat ettiği zamandır. Yani Ocak-Şubat ve biraz da Temmuz-Ağustos. Hiçbir zaman fazla büyük saksıya almayın, bitkiye göre toprak fazla olacağından toprak geç kurur ve kökler zarar görebilir.diperk dibi delik olmayan seramik vs saksılar da kullanabilirsiniz, saksının dibine küçük çakıl taşları veya kiremit parçası koyarak suyun saksıda kalmamasını sağlamanız mümkün olacaktır.
Tüm bunların dışında Kaktüsler ve Succulentlerle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar da tabi ki mevcut. Bir sonraki yazımızda bunları beraber öğreneceğiz.